Uitstapjes in Drenthe


Landeninformatie

Informatie over Drenthe (Nederland)

De diverse Drentse landschappen verrassen telkens weer. Weids òf besloten, vaak oud en opmerkelijk gevarieerd. Slechts een klein percentage is bebouwd. Naast de drie Nationale Parken vindt men er tal van andere natuurgebieden, waaronder het Reestdal en de Drentse hoogveengebieden. Drenthe telt drie Nationale Parken, het unieke Dwingelderveld en op de grens met Friesland het Drents Friese Wold. In de kop van Drenthe ligt het Nationale beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Daar wringt het stromende water zich in speelse bochten door het land en in het voorjaar kan men er in de natte hooilanden genieten van de bloeiende orchideeën. Drenthe is ook een paradijs voor fietsers en wandelaars. Men kan er ongestoord kuieren door de prachtige natuurgebieden, kilometerslange fietspaden kronkelen langs de mooiste plekjes en geniet van de rust en ruimte. En Drenthe is natuurlijk ook bekend om zijn 53 hunebedden: prehistorische grafkelders, bestaande uit soms meer dan 20 ton wegende rotsblokken. Om het echte landleven in Drenthe te ervaren, moet er natuurlijk ook kennis worden genomen van Drentse streekproducten.

Wat u zeker moet doen in Drenthe

Borger: het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum
In een multimediale presentatie wordt de geschiedenis van een zware zwerfkei uitgebeeld op zijn lange reis van rotsblok uit Zweden tot deksteen op een hunebed in Drenthe. In ‘t Flint’nhoes is een expositie over ontstaan, bouw en gebruik van het hunebed. Het Hunebedden Informatiecentrum heeft de Museumprijs 2008 gewonnen in de categorie archeologie, de meest prestigieuze die Nederland kent in deze sector.
Uitstapjes in Drenthe hunebed

Roden: Nederlands Museum Kinderwereld
Passend gevestigd in Het land van Ot en Sien. Met een enorme verzameling oud en antiek kinderspeelgoed en alles wat op het kinderleven betrekking heeft. Het komt uit verschillende periodes, van eind 1700 tot het begin van het “plastic-tijdperk”. Brink 31.
www.kinderwereld.net

Zuidlaren
Dit wordt wel het mooiste brinkdorp van Drenthe genoemd en is bekend door de Zuidlaarder markt, die elke derde dinsdag in oktober wordt gehouden en reeds in 1200 bestond. Voor recreanten is er het Zuidlaarder meer.

Schoonoord: Openluchtmuseum ‘De Zeven Marken’
Hier is van alles te zien: plaggenhutten, een schooltje, een oude herberg, een miniatuur kalkoven, een schaapskooi en zelfs een kleine gevangenis ontbreekt niet. Tramstraat 73.

Wandelen in en om Orvelte is een aanrader. Men heeft er de tijd stilgezet. Het hart van het dorp moet het stellen zonder asfalt en moderne straatlantarens omdat het in 1961 werd uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht.

Het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’ is een prachtig gebied met een rijke flora en fauna en vele recreatieve voorzieningen.

Rondom Borger in Drenthe bevinden zich binnen een straal van 30 km restanten van 53 prehistorische grafkelders, beter bekend als hunebedden. Ze behoren tot de oudste overblijfselen van menselijke bewoning, aangelegd door het Trechterbeker volk.

Oud-Aalden
Dit is een typisch oud-Drents dorp met oude boerderijen. Veenmuseum het Aole compas in Barger-Compascum. Met de veentrein kunt u naar het hoogveengebied, waar de turfsteker nog dagelijks met blote handen turf graaft. Leuk voor de kinderen, want hier kunnen ze zelf veen steken.

Kijk hier voor vakantiehuizen in Drenthe

admin , 26 maart 2009         Tags: Drenthe, huisje huren in Nederland, Hunebedden, Nederland5 reacties

 1. jackie
  26 maart 2009 • 16:35

  Deze info klopt niet, de museumprijs was alleen voor archeologische musea, anders zou het een beetje gek zijn hè, als het hunebedcentrum het van Gogh Museum zou verslaan.
  Natuurlijk ontbreekt in dit overzicht het Drents Museum in Assen, in de top vijf van best bezochte musea van Nederland.
  Heerlijk om te doen is wandelen op het Mantingerveld en dan theedrinken in het theehuis dat erbij ligt aan de overkant, alsof je in een droom zit zo mooi.
  Lekker eten doen we hier in de Gulle Gans in Assen bijvoorbeeld, een restaurant om te onthouden, ook met kinderen aanbevolen (o.a. door de ANWB.
  Wilt u een keer heerlijk pannenkoeken eten in een nostalgische oude boerderij, ga dan naar oud-Aalden naar het Hoes van Hol An, al jaren lang onze favoriet.
  Een mooie wandeling is ook te maken hier bij mij in de “achtertuin” op het Balloerveld, leuk om nu ook lammetjes te kijken bij de schaapskooi bij de parkeerplaats!

 2. jackie
  26 maart 2009 • 16:36

  Ik geef nog even de link van de pannenkoekenboerderij (speciale tip voor Ellen):
  http://www.pannenkoekboerderij.nl/

 3. Rosanne
  27 maart 2009 • 09:32

  Hoi Jackie, ik heb het meteen aangepast! En bedankt voor je waardevolle aanvullingen, altijd welkom!

 4. Ellen
  27 maart 2009 • 16:59

  Hoi Jackie,

  Wij hebben heerlijk genoten van al het moois in de provincie Drenthe. Met name natuurlijk de omgeving van Borger. Heerlijk gefietst en gewandeld. Wij gaan er zeker nog eens terug. Als we weer in de buurt zijn zullen we zeker je tip opvolgen en bij de pannenkoekenboerderij gaan eten. Dank je!

 5. jackie
  28 maart 2009 • 10:32

  Hoi Ellen! Leuk, laat me maar eens weten tzt wat je ervan vond!
  Hoi Rosanne, een waardevolle aanvulling lijkt me dat mensen ook kunnen gaan zoeken op een (lang) weekend in Duitsland, ze moeten nu alle huizen langs om te kijken of dat mogelijk is en dan zijn het er wel heel veel om te bekijken!
  Hoi Peter, het waarborg is een belangrijke graadmeter voor mensen, dat heb ik van de week weer eens gemerkt toen ik mensen hielp die alleen in zee wilden met organisaties die dit keurmerk hebben, dat schenkt toch vertrouwen blijkbaar!
  Iedereen fijn weekend, Jackie
  p.s. leuk die actie met die verrekijkers, jammer dat wij alles al geboekt hebben!

Plaats een reactie

Login